אזור יהודה ושומרון הפך לאחרונה למקום אופציונלי ליותר ויותר זוגות המעוניינים להשתקע במקום פסטורלי ולא הרחק ממרכז הארץ.
הליך רכישת דירה באזור יהודה ושומרון שונה מהליך רכישת דירה בגבולות מדינת ישראל.
הבסיס לשוני זה נעוץ בעובדה כי החוק הישראלי ובמסגרתו חוקי המקרקעין, חוק המכר (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) התשל"ה- 1974 שתפקידו להבטיח את כספם של רוכשי דירות בעת רכישת דירה חדשה מקבלן, חוקי התכנון והבניה ועוד אינם חלים על ישובים רבים באזור יהודה ושומרון.
רכישת בית ביהודה ושומרון – איזה בדיקות יש לבצע לפני רכישת הבית ?
הליך רכישת דירה באזור יהודה ושומרון דורש ביצוע בדיקות מקדמיות רבות. בתחילה, יש לאתר את מיקום רישום הנכס, בדיקת זהות הבעלים, בדיקת אפשרות לקבלת משכנתא ובדיקת אופן הרישום והתשלומים הכרוכים בכל אחת מהבדיקות.
קיימים חוקים ישראלים שונים שבכל זאת חלים על שטחי יהודה ושומרון למשל חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) התשכ"ג- 1963. במסגרת ביצוע עסקת מקרקעין חלה חובת דיווח העסקה למיסוי מקרקעין. כפי שצוין לעיל, חובה זו חלה הן על ביצוע עסקאות בגבולות מדינת ישראל והן בביצוע עסקאות בשטחי יהודה ושומרון. באזור יהודה ושומרון קיימת אפשרות לתשלום מס כפול, כך למשל בעת רישום הזכויות על שמכם בטאבו יש לשלם אגרת בשיעור של 5% משווי הנכס וזאת בנוסף לתשלום מס רכישה ( במקרים מסוימים ניתן להגיש בקשה להחזר אגרה מהטאבו) .
להלן דוגמא המביאה לידי ביטוי את השוני הקיים:
כפי שצוין, חלק מהנכסים באזור יהודה ושומרון מצויים בניהולה של החטיבה להתיישבות. במקרה זה, רישום הנכס נעשה בספרי החטיבה להתיישבות ולא בטאבו. בניגוד לטאבו שהינו פתוח לעיני הציבור וניתן לגלות בקלות ובמהירות מיהם בעלי הנכס, במקרה שהנכס רשום בחטיבה להתיישבות- יש לפנות לחטיבה להתיישבות באמצעות ייפוי כח מאת בעלי הנכס לקבלת אישור מתאים מאת החטיבה להתיישבות לזיהוי הבעלים.
מעבר לבדיקות המקדמיות הרבות שיש לבצע, יש לקחת בחשבון כי לא כל הבנקים מוכנים לתת משכנתא לצורך מימון רכישת דירה באזור זה וכי המסמכים הדרושים להעברת הזכויות שונים מעסקת מכר רגילה המתבצעת בגבולות המדינה.

רכישת בית ביהודה ושומרון
רכישת בית ביהודה ושומרון – איפה רושמים את הזכויות שלכם ?
בעת רכישת נכס בגבולות מדינת ישראל, בתום הליך הרכישה הרוכש נרשם כבעלי הנכס בטאבו (לשכת רישום המקרקעין) או בחברה משכנת ואילו בעת רכישת נכס באזור יהודה ושומרון, בתום הליך הרכישה הרוכש יכול להירשם באחד מהגופים הבאים: החטיבה להתיישבות של ההסתדרות הציונית, במנהל האזרחי ביהודה ושומרון, לשכת רישום מקרקעין אריאל, לשכת רישום מקרקעין מעלה אדומים, ביתר לשכות רישום המקרקעין, מרשם ההרשאות קריית ארבע ובחברות משכנות שונות. יוער, כי לכל גוף פרוצדורה אחרת ובירוקרטיה שונה לצורך השלמת הרישום על שם הרוכש.
במסגרת עסקת מקרקעין המתבצעת בגבולות מדינת ישראל, עם החתימה על החוזה בא כוח הרוכש רושם הערת אזהרה בטאבו (הערה המרתיעה כל אדם המעוניין ברכישת הנכס כי מתבצעת עסקה בנכס זה), דבר אשר לא תמיד ניתן לרישום ביהודה ושומרון. כך למשל בעבר היה ניתן לרשום הערת התנגדות אם המקרקעין רשומים בטאבו ירדני כיום ניתן לרשום הערת אזהרה אך הרישום מורכב יותר.
לסיכום, עסקה המתבצעת באזור יהודה ושומרון הינה מורכבת יותר, דורשת משנה זהירות ועריכת בדיקות מקדמיות רבות אשר יובילו לעסקה בטוחה.
משרד עורכי דין אביב, שובייב ושות' כאן לשירותכם
לקבלת פרטים נוספים או לקבלת יעוץ בנוגע לרכישת בית ביהודה ושומרון – חייגו 09-8914684 ☎