ישנם מצבים שבהם ישנם מספר בעלים משותפים על אותה הקרקע. הדרך הנכונה ביותר לניהול הקרקע הינה באמצעות עריכת "הסכם שיתוף" בין כל השותפים אשר בו מוסדרים זכויותיהם וחובותיהם של כל השותפים, דרכי ההתנהלות במקרקעין והשימוש בהם ולעיתים מפורטים המצבים שבהם השותפות במקרקעין תגיע אל סיומה ויש לבצע פירוק שיתוף במקרקעין. (לפירוט בעניין הסכם שיתוף קראו מאמר בנושא הסכם שיתוף).
פירוק שיתוף במקרקעין – מי רשאי לדרוש את פירוק שיתוף במקרקעין?
עפ"י חוק המקרקעין תשכ"ט- 1969, כל שותף במקרקעין משותפים זכאי בכל עת לדרוש את פירוק השיתוף. מכאן, אפילו אם ישנו שותף עם חלק קטן במקרקעין, האחרון יהיה זכאי לדרוש את פירוק השיתוף בתנאי שהתביעה מוגשת בתום לב. אם התביעה מוגשת מתוך מניעים של הפעלת לחץ על השותפים האחרים או עשיית רווחים כתוצאה מהפירוק, בית המשפט לא יורה על פירוק השיתוף. במידה ובין השותפים קיים הסכם שיתוף ובו תניה השוללת או המגבילה את הזכות לדרוש את פירוק השיתוף לתקופה העולה על שלוש שנים, החוק נותן לבית המשפט סמכות לבטל תניה זו לצוות על פירוק השיתוף בחלוף שלוש שנים.
פירוק שיתוף במקרקעין – מהן דרכי פירוק שיתוף במקרקעין?
הדרך הטובה ביותר לפירוק השיתוף הינה בהסכמת כלל השותפים לפירוק או בכיבוד הסכם השיתוף הכולל בתוכו התייחסות לפירוק השיתוף.
במידה ואין הסכמה, עפ"י החוק כאשר המקרקעין ניתנים לחלוקה, ישנה עדיפות לפירוק השיתוף בדרך של חלוקה בעין, המדובר בחלוקה המעניקה לכל שותף חלק נפרד לשימושו לדוגמא: כאשר שותפים מצויים בחלקת מקרקעין אחת, החלוקה תהיה לתת חלקות. בית המשפט רשאי להורות על חלוקה כזאת גם אם האחרונה מצריכה חיוב שותפים לתשלומי איזון. כמו כן, בית המשפט רשאי לצוות על רישום זיקת הנאה בין החלקות במקום שהדבר נצרך.
במידה ועל פי תנאי המקרקעין אין אפשרות לבצע חלוקה בעין או במידה וחלוקה בעין תגרום להפסד ניכר לשותפים, פירוק השיתוף יתבצע בדרך של מכירת המקרקעין וחלוקת הפדיון בין השותפים. מכירת המקרקעין יכולה להתבצע באמצעות כונס נכסים או בדרך אחרת שיבחר בית המשפט.
דרך נוספת לפירוק השיתוף כאשר המקרקעין ראויים להירשם כבית משותף הינה פירוק שיתוף על דרך של הפיכה לבית משותף, מדובר באפשרות נוספת לרישום המקרקעין בעין אך אפשרות זו תתקיים לאחר קבלת חוות דעת מהמפקח על הבתים המשותפים.
פירוק שיתוף במקרקעין עלויות – מהו השכר טרחה שנקבע בתביעה לפירוק שיתוף ?
לא פעם נקבע ע"י בית המשפט כי שכר הטרחה לעורכי דין בהליך של פירוק שיתוף במקרקעין נע, בדרך הכלל, בטווח שבין 6% לבין 10%, תוך מתן משקל לנסיבות השונות, כגון היקף ומשך פעילות בעל התפקיד, מורכבות התיק וכו'

פירוק שיתוף במקרקעין
האם בני זוג יכולים לדרוש את פירוק השיתוף בדירת מגוריהם?
החוק מתייחס לדירת מגורים אשר שייכת לבני זוג. כפי שנאמר, כל שותף זכאי לדרוש את פירוק השיתוף אפילו אם מדובר בבני הזוג אך החוק מגביל את הפירוק ויכול לעכבו כל עוד לא נוכח בית המשפט כי לילדי בני הזוג הקטינים ולבן הזוג המחזיק בהם נמצא הסדר המתאים לצרכיהם. כאן המקום לציין שבפירוק שיתוף של דירת מגורים של בני זוג בית המשפט ידון בפירוק כחלק מענייני הרכוש של בני הזוג ולא כעניין נפרד.
משרד עורכי דין אביב, שובייב ושות' כאן לשירותכם
לקבלת פרטים נוספים או לקבלת יעוץ בנושא פירוק שיתוף במקרקעין – חייגו 09-8914684 ☎
*מידע זה הינו מידע כללי בלבד ולא משמש כיעוץ משפטי.