אתם רגע לפני פתיחת עסק ? אתם עומדים לשכור מבנה תעשייתי ? חנות בקניון או ברחוב ? משרד ?
חתימה על חוזה שכירות לעסק היא עניין לא פשוט במיוחד בתקופת הקורונה שבה לא מעט עסקים קרסו והגיעו למצב של חדלות פירעון. מדובר בחוזים בעלי מורכבות משפטית לא קטנה שהשפעתן על העסק הינה למשך שנים רבות ולפעמיים מדובר בהחלטות כספיות כבדות. לכן, רצוי מאד, לפני חתימה על חוזה שכירות לעסק, לבדוק בצורה יסודית את חוזה השכירות לעסק ולהתייעץ עם מומחים בתחום לרבות רואי חשבון, יועץ מס ועורכי דין.
חוזה שכירות לעסק – מה באמת צריך לבדוק רגע לפני שחותמים על החוזה ?
חוזה שכירות לעסק – זהות המשכיר – האם הוא הבעלים באמת ?
יש לוודא שהמשכיר הינו בעל הזכויות. ניתן לעשות זאת ע"י הוצאת נסח טאבו. אם מדובר בחכירה, ניתן להוציא אישור זכויות מרשות מקרקעי ישראל (מינהל) או חברה משכנת. אם המשכיר הינו חברה יש לבדוק בנוסף את נסח החברה ולהוסיף סעיף כי ההסכם נחתם ע"י מורשה חתימה של החברה.
חוזה שכירות לעסק – מהו הייעוד של המושכר בהתאם לתב"ע ?
יש לבדוק את מטרת השכירות והתאמת המטרה לייעוד. כידוע, אין אפשרות לפתוח עסקים במקום שאינו מיועד לכך. לכן, לפני החתימה על הסכם השכירות יש לבדוק שתכנית בניין העיר החלה על הנכס מתירה את הפעלת הנכס למטרה המסחרית לה הוא מיועד.
חוזה שכירות לעסק – האם למשכיר יש אישורים מהרשות המקומית להפעלת העסק ?
לצורך הפעלת עסק מסחרי לעיתים יש צורך בקבלת רישיון עסק מהרשות המקומית. לפעמים נדרשים להוציא רישיונות והיתרים לפני הוצאת רישיון עסק. יש לבדוק באגף רישוי עסקים אם ניתן לנהל את העסק שבכוונת השוכר להפעיל. בנקודה זו, יש לבדוק אם לנכס קיים טופס 4, ללא טופס זה לא יהיה ניתן לקבל רישיון עסק.
חוזה שכירות לעסק – תקופת האופציה
במסגרת עריכת חוזה השכירות מומלץ לתת את הדעת על תקופת האופציה ודמי השכירות בתקופה זו. כידוע, השוכר משקיע כספים רבים לצורך התאמת הנכס לעסקו לכן כדאי לתאם מראש מהן תקופות האופציה ודמי השכירות בתקופות אלו.
חוזה שכירות לעסק – ביטוחים
מעבר לביטוחים הסטנדרטיים הנעשים כגון ביטוח מבנה, ביטוח תכולה, ביטוח צד ג' וביטוח עובדים יש לבדוק האם צריך לעשות ביטוח אובדן הכנסות. ביטוח זה נעשה במקרה שהנכס מושבת מכל סיבה שהיא. משמעות הביטוח הינה שכאשר משכיר דורש משוכר לעשות ביטוח כזה והשוכר מחליט שלא לעשות את הביטוח מכל סיבה שהיא, הוא לא יוכל לבוא בדרישות למשכיר.

חוזה שכירות לעסק
חוזה שכירות לעסק – סעיף בלעדיות – האם מדובר בעסק יחיד מסוגו באותו מתחם ?
יש לבדוק האם קיימת תנית בלעדיות בחוזה השכירות, כלומר האם אסור למכור או לספק מוצרים ו/או שירותים במקביל באותו מתחם או קניון. האם ישנה אפשרות כי עסק מתחרה יפתח באותו מתחם שבו אתם מעוניינים לפתוח את העסק שלכם. מדובר בעניין כלכלי חשוב מאוד.
חוזה שכירות לעסק – בדיקת שעבודים ו/או משכונות על הנכס המושכר
יש לבדוק האם הנכס המושכר אינו משועבד לטובת בנק ו/או לצד ג' אחר שכן לרוב נדרשת הסכמת הבנק לשכירות. במידה והמשכיר נכנס להליכי חדלות פירעון ( פירוק, פשיטת רגל וכו') זכותו של הבנק גוברת על זכותו של השוכר.
לסיכום, לפני שחותמים על חוזה שכירות לעסק חשוב להקפיד על בדיקה של כל הסעיפים הנ"ל, בכדי למנוע הפסד כספים ועוגמת נפש. כמו כן, טרם חתימה על חוזה שכירות, מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין, אשר מתמחה בתחום חוזה השכירות לעסקים ואשר יבצע עבורכם את כל הבדיקות הנחוצות וינהל משא ומתן עד החתימה על החוזה. למשרדינו ניסון עשיר בייצוג בעלי עסקים.
משרד עורכי דין אביב, שובייב ושות' כאן לשירותכם
לקבלת פרטים נוספים או לקבלת יעוץ בנוגע לחוזה שכירות לעסק – חייגו 09-8914684 ☎