כל אדם בר דעת יודע כי חייו בסופו של דבר יגיעו לקיצם. באמצעות עריכת צוואה יכול האדם לתכנן את מה שיקרה עם רכושו לאחר מותו. צוואה הינה מסמך שעורך אדם בחייו ובו הוא מביע את רצונו באשר למה שייעשה ברכושו לאחר מותו. עקרון יסוד בדיני צוואות הוא, שיש לכבד את רצונו של המת. הזכות לצוות, הינה זכות קניינית אשר קיבלה מעמד של זכות חוקתית בסעיף 3 לחוק יסוד; כבוד האדם וחירותו.
כמה עולה צוואה ? איזה סוגי צוואות קיימים?
חוק הירושה, תשכ"ה-1965 מכיר בארבעה סוגי צוואות:
צוואה בכתב יד: צוואה הכתובה בכתב ידו של המוריש, כוללת את חתימת המוריש ומועד עריכתה.
צוואה בפני עדים: צוואה עליה חתומים שני עדים שאינם נמנים על יורשי המוריש.
צוואה בפני רשות: צוואה הנערכת בפני שופט, רשם או נוטריון.
צוואה בעל פה או צוואת "שכיב מרע": אדם גוסס, הנמצא על ערש דווי ועומד למות ראשי ליתן את הצוואה בעל פה בפני שני עדים המתעדים את דבריו.
כמו כן, קיימת צוואה הדדית אשר הוסדרה בתיקון 12 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 על ידי תוספת סעיף 8 א' לחוק, מדובר בצוואה מיוחדת, ששותפים לה שני אנשים, בדרך כלל בני זוג. היא נכתבת בדרך כלל כאשר בני הזוג רוצים להבטיח בצוואתם שעם פטירת אחד מהם, בן הזוג הנותר בחיים יהיה רשאי להעביר את הרכוש בצוואתו אך ורק בהתאם למוסכם ביניהם.

כמה עולה צוואה
באיזה מקרים יש חשיבות בעריכת צוואה?
- כאשר המוריש מעוניין לחלק את רכושו ונכסיו בין יורשיו באופן שאינו תואם את הוראות חוק הירושה.
- כאשר בני זוג נמצאים בהליכי גירושין.
- כאשר מדובר בידועים בציבור.
- כאשר רוצים לתכנן באופן נכון את המס שישולם, במיוחד כאשר מדובר בנכסי מקרקעין.
כמה עולה לערוך צוואה בפני עורך דין ?
בהתאם לכללי לשכת עורכי הדין (התעריף המינימלי המומלץ), תש"ס-2000, עלות המינימלית עבור עריכת צוואה רגילה בפני עורך דין – 1,835 ש"ח ועבור עריכת צוואה הדדית – 2,682 ש"ח.
חשוב לדעת, כי כל צוואה ניתנת לשינוי על ידי המוריש בכל רגע נתון בשל שינוי במצבו הכלכלי והמשפחתי ואף בשל שינוי ברצונו של המוריש. זכותו המלאה של המוריש לשנות את הצוואה על ידי עריכת צוואה חדשה. צוואה מאוחרת גוברת על צוואה מוקדמת. כמו כן, גם לאחר מותו של המוריש ניתן במקרים חריגים לבטל את הצוואה.
חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין המתמחה בניסוח צוואות, על מנת למנוע מחלוקות בין היורשים, עיכוב של חלוקת רכוש ועגמת נפש.
צוואה בפני נוטריון – מחיר צוואה אצל נוטריון
סעיף 7(9) לחוק הנוטריונים, תשל"ו-1976 (להלן: "חוק הנוטריונים") קובע: "נוטריון מוסמך: ….(9)לערוך מסמך או לעשות בו פעולה אחרת כשהעריכה או עשיית הפעולה בידי נוטריון דרושה או מותרת על פי דין, לרבות דין של מדינת חוץ, או על פי מסמך אחר".
סעיף 19 לחוק הנוטריונים קובע: "אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת, לדברי הנוטריון או למעשיו לדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו והכל כאמור באישור".
סעיף 22 לחוק הירושה עניינו בצוואה שנעשתה בפני רשות וס"ק 22(ז) קובע, כי בעניין בו עסקינן, דין נוטריון כדין שופט.
על נוטריון אשר נערכת בפניו צוואה לעמוד בהוראת תקנה 4 לתקנות הנוטריונים, תשל"ז- 1977 (להלן: "תקנות הנוטריונים"), הקובעת כהאי לישנא:
בהתאם לתקנות הנוטריונים ( שכר שירותים) אישור צוואה ע"י נוטריון עולה :
(א) לחותם ראשון 243 ש"ח בתוספת מע"מ
(ב) לכל חותם נוסף 124 ש"ח בתוספת מע"מ
(ג) ניתן באותו מעמד יותר מאישור אחד לאותה צוואה, לכל אישור נוסף 74 ש"ח בתוספת מע"מ
ככל שאישור הנוטריון על עריכת הצוואה ניתן בהתאם להוראות החוק והתקנות באשר הובאו לעיל, הרי שאישור זה יהווה ראיה מספקת לכשירות המצווה בהליך משפטי בלא צורך בראיה נוספת.
משרד עורכי דין אביב, שובייב ושות' כאן לשירותכם
לקבלת פרטים נוספים או לקבלת יעוץ בנושא צוואות וירושות – חייגו 09-8914684 ☎
*מידע זה הינו מידע כללי בלבד ולא משמש כיעוץ משפטי.