אתם עומדים לרכוש מגרש או בית ביישוב קהילתי ביהודה ושומרון ? יכול להיות שתצטרכו לעבור ועדת קבלת ליישוב קהילתי שהזכויות בו רשומות לרוב בהסתדרות הציונית העולמית , החטיבה להתיישבות.
אין מדובר בהליך שחל רק בישובים ביהודה ושומרון, אך ההסמכה החוקית לכך ביהודה ושומרון, שונה משאר חלקי הארץ.
ועדת קבלה ליישוב קהילתי בנגב ובגליל:
לפני שנעסוק בוועדות קבלה ליישוב קהילתי ביהודה ושומרון, צריך להסביר מה המקור לוועדות קבלה בישובים קהילתיים, בכל הארץ. בשנת 2011 חוקקה הכנסת תיקון מס' 8 לפקודת האגודות השיתופיות המאפשר ליישוב קטן בנגב או בגליל, עד 400 בתי אב, להתנות את הקצאת המקרקעין למועמדים המבקשים להתגורר בו באישור של ועדת קבלה, המורכבת, בין היתר, מנציגי אותו יישוב. התיקון קובע רשימת עילות בגינן רשאית ועדת הקבלה לסרב לקבל מועמד ליישוב, ובהן, קביעה כי המועמד אינו מתאים לחיי חברה בקהילה או כי ישנו חוסר התאמה של המועמד למרקם החברתי-תרבותי של היישוב הקהילתי. עוד קובע התיקון כי אסור לוועדת הקבלה לדחות מועמד מטעמי גזע, דת, מין, לאום, מוגבלות, מעמד אישי, גיל, הורות, נטייה מינית, ארץ מוצא, השקפה או השתייכות מפלגתית-פוליטית.
כמו כן, התיקון קובע שוועדות קבלה יוכלו להחליט אם לקבל אדם לאגודה, מלבד קבלה לאגודה, הן יכולות להתנות על העברת הזכויות במקרקעין , כלומר לקבוע שאנשים מסוימים לא יכולים לקבל זכות על קרקע, אם התקיים בהם אחד מהתנאים הבאים: הישוב בנגב או בגליל, הישוב מאוגד כאגודה שיתופית, ומסווג כישוב קהילתי כפרי או אגודה שיתופית להתיישבות קהילתית, המספר המרבי של הבתים בישוב הוגבל על ידי תכנית מתאר, מספר בתי האב אינו עולה על 400 משפחות.

ועדת קבלה ליישוב קהילתי ביהודה ושומרון
ועדת קבלה ליישוב קהילתי ביהודה ושומרון:
בתאריך 26.12.2019 פורסם צו אלוף, שכונה: תקנון המועצות האזוריות (תיקון מס' 147) (יהודה ושומרון), תש"ף-2019 (להלן: "צו האלוף") והסדיר את ניהולן של ועדות קבלה באזור יהודה ושומרון.
"[1]בצו האלוף נקבע, כי ככלל ניתן למנות ועדת קבלה בישוב קהילתי שמספר בתי האב בו ובהרחבותיו יחד אינו עולה על 400. למרות זאת, כחריג, ניתן למנות ועדת קבלה בתחומי אגודה שיתופית שסווגה, על ידי רשם האגודות השיתופיות בישראל, כ"אגודה שיתופית להתיישבות קהילתית" הפועלת בתחום ישוב קיים, וזאת ככל שניתן לכך אישור מאת ראש תחום תשתיות במינהל האזרחי, האגודה הוכרה כאזור בחירה, התושבים המיוצגים על ידי האגודה מתגוררים במבנים המצויים בתחומה של תכנית מתאר מפורטת ונבנו ברישיון שניתן כדין ומספר בתי האב בתחומי האגודה אינו עולה על 400."
באיזה מצבים רשאית ועדת קבלה לסרב לקבל מועמד ליישוב קהילתי ביהודה ושומרון ?
סעיף 179ג' (ז)(1) לתקנון קובע כי ועדת קבלה רשאית לסרב לקבל מועמד ליישוב קהילתי בהתבסס על אחד או יותר משיקולים אלה בלבד:
"(א) המועמד הוא קטין;
(ב) המועמד נעדר יכולת כלכלית להקים בית ביישוב בתוך פרק זמן הקבוע בהסכם הקצאת המקרקעין;
(ג) אין למועמד כוונה לקבוע את מרכז חייו ביישוב הקהילתי;
(ד) המועמד אינו מתאים לחיי חברה בקבילה; החלטת ועדת קבלה לסרב לקבל מועמד בשל שיקול זה, תהיה על סמך חוות דעת מקצועית של מי שהתמחותו באבחון התאמה כאמור;
(ה) חוסר התאמה של המועמד למרקם החברתי-תרבותי של האגודה להתיישבות או של היישוב, שיש יסוד להניח כי יהיה בו כדי לפגוע במרקם זה.."
משרד עורכי דין אביב, שובייב ושות' כאן לשירותכם
לקבלת פרטים נוספים או לקבלת יעוץ בנוגע לוועדת קבלה ליישוב קהילתי ביהודה ושומרון – חייגו 09-8914684 ☎
*מידע זה הינו מידע כללי בלבד ולא משמש כייעוץ משפטי.
[1] בגץ 7203/16 אילנית רויאל נ' ההסתדרות הציונית העולמית , החטיבה להתיישבות