בשנת 1998 חוקקו שני חוקים בנושא הדיור הציבורי. חוק אחד הוא חוק הדיור הציבורי (זכויות רכישה), התשנ"ט-1998, אשר נועד לאפשר לדיירי הדיור הציבורי ( עמידר, חלמיש, שקמונה, פרזות וכו') לרכוש את הדירה שבה הם מחזיקים במחיר מסובסד הנגזר מתקופת המגורים בה. החוק שני הוא חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי, התשנ"ח-1998, הקובע מה הן הזכויות הבסיסיות של דיירי הדיור הציבורי. בנוסף לחוקים אלו קיימים גם תקנות של משרד הבינוי והשיכון המסדרים את הזכויות של דייר הדיור הציבורי ושל הדייר הממשיך.
התנאים להכרה כ"דייר ממשיך" לפי חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי
חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי קובע בסעיף 3 מי יכול להיות דייר ממשיך:
דייר ממשיך | 3. (א) נפטר זכאי או עבר להתגורר במוסד סיעודי, לא יהיה הדייר הממשיך רשאי להמשיך ולהתגורר בדירה הציבורית עם קרוביו, והוא יפנה את הדירה הציבורית בתוך תשעה חודשים מהמועד שבו נמסרה לו הודעה מאת משרד הבינוי והשיכון, בדבר אי-זכאותו לדירה ציבורית לפי הכללים. (ב) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו על דייר ממשיך שמוקנית לו זכות לדירה ציבורית לפי הכללים, ויראו אותו כמי שבא בנעלי הזכאי לכל דבר ועניין; ואולם היתה לדייר ממשיך כאמור זכות לדירה ציבורית בשטח אחר מהדירה הציבורית שבה התגורר הזכאי – יפנה את הדירה הציבורית שבה התגורר, לדירה הציבורית שהוקצתה לו לפי הכללים. |
סעיף 3(א) לחוק קובע כי עם מות הזכאי או מעברו למוסד סיעודי, "דייר ממשיך" נדרש לפנות את הדירה שבה הוא התגורר עם הזכאי תוך תשעה חודשים מעת שהודע לו שאין הוא זכאי לדיור ציבורי לפי הכללים. סעיף 3(ב) מסייג את האמור בסעיף 3(א) וקובע שאם הדייר הממשיך זכאי לדיור ציבורי בעצמו (כלומר, הוא עצמו עומד בקריטריונים המעוגנים בנוהל הזכאות של משרד הבינוי והשיכון), הוא יבוא בנעליו של הזכאי ויישאר בדירה, אלא אם כן הוא זכאי לפי הכללים לדירה ציבורית בשטח קטן יותר מהדירה שבה הוא מחזיק, ובמצב כזה הוא יידרש לעבור לדירה שתואמת את זכאותו.

דייר ממשיך
מי זכאי להיות דייר ממשיך ?
נוהל של משרד הבינוי והשיכון 08/19 "הסדרת זכויות חוזיות של דיירים ממשיכים" מיום 18.8.2015, קובע איך מסדירים את את זכויותיו של "דייר ממשיך".
דייר ממשיך זכאי להמשיך להתגורר בדירה שבה הוא התגורר עם הדייר החוזי-המקורי אם הוא עומד בתנאים אלה:
(1) הוא מקיים את תנאי הקרבה שבהגדרת "דייר ממשיך"- בן זוג של זכאי שנפטר או של זכאי שעבר להתגורר במוסד סיעודי, לרבות הידוע בציבור כבן זוגו, וכן ילדו, נכדו, הורהו או מי שהזכאי היה אפוטרופסו. כך למשל נקבע כי אחיין לא יכול להיות דייר ממשיך;
(2) הוא התגורר עם הדייר החוזי עד ליום 1.8.2009 משך ארבע שנים ברציפות לפני מעברו של הדייר המקורי למוסד סיעודי או פטירתו או התגורר ברציפות עם הדייר החוזי המקורי או כדייר ממשיך משך ארבע שנים עד יום 1.8.2009 או התגורר עם הדייר החוזי משך שלוש שנים ברציפות אחרי 1.8.2009 עד שהדייר החוזי עבר למוסד סיעודי או נפטר, ובלבד שהדייר הממשיך זכאי בעצמו לדיור ציבורי לפי נוהל הזכאות.
למי פונים לצורך הכרה כדייר ממשיך ?
דייר שגר עם הדייר החוזי המקורי וטוען שיש להכיר בו כדייר ממשיך נדרש להגיש בקשה לדיור ציבורי לפי סעיף 1א לחוק וסעיף 6 לנוהל ההסדרה. ועדה מחוזית תחליט בבקשה לפי סעיף 10 לנוהל ההסדרה. ערעור על החלטת הוועדה המחוזית יידון על ידי ועדת אכלוס עליונה לפי סעיף 11 לנוהל ההסדרה. דייר שזכאותו נדחתה נדרש לפנות את הדירה תוך תשעה חודשים מעת שנמסרה לו הודעה שזכאותו לדיור ציבורי נדחתה, ושהוא לא הוכר כ"דייר ממשיך". אם הדייר הוכר כדייר ממשיך הוא רשאי להמשיך לגור בדירה וייחתם עמו חוזה ( ראו: תא (ת"א) 29237-08-17 עמידר, החברה הלאומית לשיכון בישראל בע"מ נ' רחל סיסו מיום 15.11.2020).
האם דייר ממשיך יכול לרכוש את הדירה ?
חוק זכויות רכישה קובע בסעיף 4 כי "נפטר זכאי או עבר להתגורר במוסד סיעודי, רשאי הדייר הממשיך לרכוש את הדירה הציבורית…".
סעיף 1 לחוק זה מגדיר "דייר ממשיך" כ"בן זוג של זכאי שנפטר או של זכאי שעבר להתגורר במוסד סיעודי, וכן ילדו, נכדו, הורהו או מי שהזכאי היה אפוטרופוסו, ובלבד שהוא התגורר עם הזכאי בדירה הציבורית תקופה של שלוש שנים לפחות סמוך למועד פטירת הזכאי…".
הנה כי כן, לצורך רכישת הדירה, על המבקש לגור במשך 3 שנים לפני פטירת הדייר בדיור הציבורי (להבדיל מ- 4 שנים לצורך ההכרעה אם הוא "דייר ממשיך" על פי חוק).
משרד עורכי דין אביב, שובייב ושות' כאן לשירותכם
לקבלת פרטים נוספים או לקבלת יעוץ בנוגע להכרה בדייר ממשיך – חייגו 09-8914684 ☎