עלות עורך דין בקניית דירה – כמה עולה עו"ד לקניית דירה ?
כללי לשכת עורכי-הדין (התעריף המינימאלי המומלץ) תש"ס-2000, מתייחסים בסעיף 11 למתן שירות מחוץ לכותלי בית המשפט.
בסעיף קטן 9.11(ג) שם, מפורט התעריף המינימאלי המומלץ בייצוג במכירה / קנייה של דירת מגורים:
- כששווי הדירה אינו עולה על סך של 540,853 ₪ – ישלמו לעורך הדין 1% משווי הדירה.
- כששווי הדירה עולה על 540,853 ₪ ישלמו לעורך הדין 1% מ מ-540,853 ש"ח הראשונים של השווי ועוד 0.75% מסכום השווי העודף על 540,853 ₪.
בפועל התפתח נוהג רב שנים, לפיו שכר הטרחה הממוצע המשולם לעורך דין בקניית דירה, נע בין 0.5% מסכום העסקה + מע"מ לבין 1.5% מסכום העסקה + מע"מ. שכר הטרחה משתנה בהתאם למורכבות המשפטית של העסקה.
כמו כן, גם מסוגי העסקאות כגון מכר, מתנה, גירושין ועוד העלות מושפעת מאופן רישום הזכויות של הדירה (לשכת רישום מקרקעין – טאבו, רשות מקרקעי ישראל – מנהל, חברה משכנת טאבו ירדני, המינהל האזרחי, הסוכנות היהודית וכו'), תכנון מס שבח או מס רכישה, עיקולים, צווי הריסה, חריגות בנייה, אישור בית המשפט למכירת הדירה, קניית דירה ע"י חברה, קניית דירה ע"י תושבי חוץ, קניית דירה בנאמנות וכו'.
עלות עורך דין בקניית דירה – עלות עורך דין בקניית דירה מקבלן:
סעיף 6ג לחוק המכר(דירות) תשל״ג-1983 והתקנות שנחקקו לפיו הגבילו חברות קבלניות לגבות סכומים בגין ״הוצאות משפטיות״, כהגדרתך בחוק, מרוכשי דירות וזאת עבור פעולות הכרוכות בין היתר ברישום זכויות הרוכשים בדירה, לסכום מירבי של 5,039 ₪ בתוספת מע״מ. (נכון לשנת 2020)
תקנה 2 לתקנות המכר (דירות) (הגבלת גובה ההוצאות המשפטיות), תשע"ה-2014 קובע כי "מוכר לא ידרוש מקונה השתתפות בהוצאות משפטיות בסכום העולה על הסכום הנמוך מבין אלה, לפני הוספת מע"מ (נכון לשנת 2020 – א"מ):
(1) 5,039 שקלים חדשים;
(2) סכום השווה למחצית האחוז של תמורת הדירה, כפי שנקבעה בחוזה המכר.
חשוב להדגיש כי על פי דין נאסר על עורכי דין של חברת בנייה – קבלן לייצג גם את רוכשי הדירות. סעיף 2 לכללי לשכת עורכי הדין (ייצוג בעסקאות בדירות) תשל"ז 1977 קובע כי :
" בעסקה לרכישת דירה מאת קבלן, לרבות רכישת זכויות בה, לא ייצג אותו עורך דין את הקבלן ואת הרוכש, אלא לפי הוראות סעיף 5"
סעיף 5 קובע כי:
"(א) עורך דין המייצג את הקבלן רשאי לטפל בביצוע רישום הרכישה, ויפעל בעניין זה מתוך נאמנות לקבלן ולרוכש גם יחד. (ב) עורך דין המייצג את הקבלן רשאי לקבל מן הרוכש את שכרו בעד הטיפול ברישום הרכישה".
כלומר עורך הדין של הקבלן מקבל את שכר הטרחה שלו רק עבור רישום צו הבית המשותף ועל השלמת רישום הזכויות על שם הרוכשים בטאבו. לכן, חשוב מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין פרטי בכדי למנוע הפסד כספים ועוגמת נפש.
משרד עורכי דין אביב, שובייב ושות' כאן לשירותכם
לקבלת פרטים נוספים או לקבלת יעוץ חייגו 09-8914684 ☎